Cum vă pregătiți pentru ecografie

Ecografia este o metodă de investigație care utilizează ultrasunete (și nu raze X) pentru vizualizarea diferitelor organe ale corpului prin transformarea ecourilor produse la trecerea prin structurile organismului în imagini prin intermediul calculatorului. Ultrasunetele nu pot penetra osul și organele care conțin gaze. De aceea nu se pot face ecografii la oase, plămâni și tub digestiv (stomac, intestin subțire sau gros).

ecografie

Pentru a beneficia de o imagine cât mai bună, anumite tipuri de ecografii presupun o pregătire prealabilă:

  • Avem de făcut o ecografie abdominală. În acest caz, este indicat un repaus alimentar de 4 ore înainte de efectuarea investigaţiei, precum şi consum de lichide cu o oră înainte, pentru a vizualiza vezica urinara şi structurile învecinate. În ziua precedentă trebuie evitate alimentele care fermentează şi băuturile carbogazoase.
  • Pentru ecografia generală (abdomen și pelvis) este de dorit ca pacientul să NU consume alimente cu 3-4 ore înainte de examinare, să NU consume băuturi carbogazoase și de preferat în ziua dinaintea examinării să EVITE consumul exagerat de alimente care fermentează (fructe, legume, etc). Un scaun înainte cu câteva ore ușurează investigația prin eliminarea gazelor din colon. Pentru vizualizarea organelor pelvine (uter, ovare la femeie, prostată la bărbat) este necesar ca pacientul să aibă vezica plină (adică să NU urineze cu 2-3 ore înainte, adică să simtă nevoia de a urina). O vezică goală nu permite efectuarea corectă a examinării. Consumul de apă la intrarea în cabinet nu ajută!!!
  • Pentru ecografia de sarcină – în primul trimestru este recomandat ca pacienta să nu urineze cu mai puţin de două ore înainte şi să bea jumătate de litru de apă plată. În trimestrele 2 şi 3 de sarcină pacienta nu trebuie să urineze cu 30 minute înainte de ecografie
  • Alte tipuri de ecografii, cum ar fi cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesită o pregătire specială. Pentru examinările ginecologice (sân, uter, ovare), perioada de examinare este în funcţie de patologia/simptomatologia existentă, fie în prima, fie în ultima decadă a ciclului şi necesită o ingestie de lichide de 200 – 300 ml cu 30 minute înaintea examinării.
  • Evident, în situații de urgență ecografia se face în orice condiții. Medicamentele pe care le ia pacientul în mod normal nu trebuie întrerupte pentru ecografie!!!
  • Ecografiile de sân sau tiroidă nu necesită o pregătire specială.
  • Pentru ecografia Doppler este necesară o perioadă de repaus de minim 30 de  minute înainte de investigație.

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amănunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate. Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă.

Citește aici despre ecografie!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *