6 martie 2017

Ecografie abdominală superioară

Ecografia (sau ultrasonografia) este o metodă de explorare a organelor interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Ea este neiradiantă, rapidă, repetabilă și relativ necostisitoare.
Ecografia abdominală superioară permite vizualizarea principalelor organe care sunt situate deasupra ombilicului: ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină, principalele vase de sânge și ganglionii limfatici.

Când și de ce este nevoie de ecografie abdominală superioară:

  • pentru controlul preventiv al stării de sănătate
  • identificarea unor eventuale boli al acestor organe (hepatită, litiază biliară, pancreatită, litiază renală, diferite tumori primare sau secundare, hidronfroză, etc)
  • pentru urmărirea evoluției unei boli după tratament medical sau chirurgical

Care sunt simptomele adresate:

  • dureri abdominale superioare (sub coasta dreaptă sau stângă, în capul pieptului, arsuri, gust acru sau amar, etc)
  • grețuri
  • oboseală
  • scădere în greutate

De reținut:

Este indicat un repaus alimentar de 4 ore înainte de efectuarea investigaţiei. În ziua precedentă trebuie evitate alimentele care fermentează şi băuturile carbogazoase. Nefiind vizualizată vezica urinară, nu este necesar consumul de apă înainte de ecografie.
Ecografia nu poate investiga complet tubul digestiv (stomac, duoden, intestin subțire și gros). Deci bolile acestor organe (ulcerul, cancerul gastric sau colonic, etc) nu se investighează ecografic decât în măsura în care afectează celelalte organe abdominale (ficat, splină, pancreas, etc).
În cazurile de cancer, indiferent de localizare, ecografia abdominală este obligatorie în cadru bilanțului periodic al bolii.

Pentru o explicare amănunțită a rezultatului investigației se recomandă consultația radio-imagistică.

Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă.

dr. A.Abdel Rahman Masoud

dr. Cosmin Alexandrescu/ dr. Teodor Negru