6 martie 2017

Ecografie tiroidiană

Ecografia este  o metodă de explorare a organelor interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Ea este neiradiantă, rapidă, repetabilă și relativ necostisitoare.

Explorare imagistică prin care este vizualizată glanda tiroidă, ecografia tiroidiană este o investigație care permite evaluarea dimensiunilor, structurii, vascularizației tiroidei și identificarea eventualelor chisturi sau noduli tiroidieni. Deși nu este o investigație de rutină, ecografia tiroidiană trebuie efectuată când există o suspiciune de diagnostic apărută în urmă istoricului clinic și examenului fizic. 

În funcție de starea de fapt se poate decide continuarea investigațiilor cu scintigrafia tiroidiană sau puncția biopsie cu ac subțire ghidată ecografic

Când este necesară o ecografie tiroidiană:

Atunci când dorim o evaluare a stării de sănătate sau există suspiciuni de boală tiroidiană, precum și pentru urmărirea evoluției bolii tiroidiene (control periodic)

Care sunt simptomele adresate:

  • senzații de sufocare sau greutăți la înghițire
  • schimbări bruște de dispoziție
  • agitație sau apatii inexplicabile
  • variații de greutate în timp scurt
  • palpitații sau dureri în piept

De reținut:

O examinare minuțioasă și o descriere cât mai corectă a structurii tiroidiene ghidează clinicianul către diagnostic și tratamentul corect. Pentru o explicare amănunțită a rezultatului investigației se recomandă consultația radio-imagistică.

Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă

 

dr. A.Abdel Rahman Masoud

dr. Cosmin Alexandrescu/ dr. Teodor Negru