13 aprilie 2016

Ecografie vasculară Doppler

Ecografia Doppler este o metodă de investigație cu ultrasunete, deci neiradiantă, extrem de utilă, neinvazivă, accesibilă și repetabilă, folosită pentru explorarea vaselor de sânge și afecțiunilor acestora.

Doppler Clinica Radiologul

Doppler Clinica Radiologul

Folosind ecourile produse de hematiile (globulele roșii) din sânge, prin ecografia Doppler se poate calcula viteza de curgere a sângelui, modul de curgere al acestuia (laminar sau turbulent), se pot vizualiza îngustările (stenozele) sau dilatațiile (anevrisme, varice) vaselor de sânge, se pot vizualiza eventualele cheaguri de sânge (tromboze), etc. Astfel, se obțin atât informații despre structură (morfologie), cât și date funcționale despre sistemul nostru circulator și răsunetul funcționării acestuia asupra celorlalte organe și sisteme.

Astfel, tratamentul poate fi făcut în cunoștință de cauză, fie ca este medicamentos, fie chirurgical, fiind de real folos pentru medicina bazată pe dovezi.

Ecografia Doppler se efectuează țintit, pe segmente anatomice, fiind împărțita în:

  • centrală – se adresează vaselor principale ale trunchiului: aorta cu ramurile ei, vene cave cu ramurile lor
  • periferică – se adresează vaselor extremităților: membru superior, inferior, etc

Din punctul de vedere al tipului de vas investigat, se poate face atât pentru artere cât și pentru vene.

Pentru diversele manevre terapeutice (sclerozări de pachete varicoase, montări de catetere, etc) investigarea prin ecografie Doppler este necesară atât anterior de intervenție, cât și după efectuarea acesteia pentru monitorizarea eficienței manevrei efectuate.

Tot în cadrul ecografiei Doppler intră și investigarea circulației și microcirculației la nivelul diverselor procese tumorale, fiind utilă în diferențierea dintre benign și malign (necanceros/canceros).

Există mai multe tipuri de ecografie Doppler: color, pulsat, Power Doppler, etc, fiecare având indicațiile sale în funcție de zona studiată și patologia (boala) investigată.

În clinica noastră, ecografia Doppler este realizată de medici primari de specialitate, iar imaginile obținute prin această metodă sunt interpretate eficient și rapid.

În clinica Radiologul se realizează :

* Doppler carotidă

* Doppler arterial de membru inferior

* Doppler venos de membru inferior

* Doppler de arteră renală

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amănunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate. Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă.

 

ECOGRAFIE VASCULARĂ DOPPLER Dr. Cosmin Dinu Alexandrescu 
Ecografie Doppler Artere Carotide300 lei
Ecografie Doppler Arterial - membru inferior unilateral200 lei
Ecografie Doppler Arterial - membru inferior bilateral300 lei
Ecografie Doppler Venos - membru inferior unilateral220 lei
Ecografie Doppler Venos - membru inferior bilateral400 lei