5 iulie 2015

Ecografie

Ecografia (sau ultrasonografia) este o metodă de explorare a organelor interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Ea este neiradiantă, rapidă, repetabilă și relativ necostisitoare. Această metodă permite vizualizarea principalelor organe care se găsesc la nivelul abdomenului și pelvisului: ficat, colecist, pancreas, rinichi, splină, vezică urinară, prostată/uter și ovare, principalele vase de sânge și ganglionii limfatici.

 

Deși segmentele tubului digestiv sunt și ele vizualizate (stomacul, duodenul, jejunul, ileonul și colonul), acestea NU sunt explorate uzual prin ecografie. Aceasta pentru că ultrasunetele nu pot produce imagini utilizabile atunci când întâlnesc zone cu gaze sau oase.

Ecografia permite obținerea de informații esențiale despre organele investigate: măsoară dimensiunea acestora, dă informații despre structura lor, despre vascularizația sau chiar despre funcționarea unora dintre ele. Ecografia folosită uzual este cea 2D. Pentru situații speciale (sarcină de exemplu) se poate folosi ecografia 3D/4D. Pentru informații despre circulația sângelui se folosește ecografia Doppler cu diversele ei variante (Doppler continuu, pulsat, power Doppler, etc). În anumite situații (mai ales tumori) se poate face și ecografie cu substanță de contrast.

Tot sub control ecografic se pot face unele manevre intervenționale, cum ar fi puncții biopsie ghidate ecografic pentru a garanta recoltarea din zona/tumora studiată, evacuări de chisturi sau colecții. În situații speciale, elastografia vine ca o completare la ecografie, prin analiza durității tumorilor ajutând la diferențierea între malign (cancer) și benign.

De aceea, ecografia este larg folosită pentru descoperirea precoce sau urmărirea unor modificări de structură la nivelul organelor investigate: tumori, malformații, infecții, litiaze, etc. Fiind însă o metodă în principal de screening, de multe ori este necesar să fie completată de investigații imagistice suplimentare cum ar fi: tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică, angiografia, etc. În același timp, ecografia este larg utilizată pentru urmărirea pacienților care au fost investigați printr-una din metodele menționate mai sus.

De reținut:

Cum rezultatul oricărei investigații este scris pentru medic, folosind termeni și formulări specific medicale, consultația radio-imagistică vine în întâmpinarea pacientului pentru a-i explica pe înțelesul său ceea ce s-a descoperit și ce pași ar fi recomandat să facă în continuare.

Important: Află aici cum te pregătești pentru ecografie!

ECOGRAFIE 
ECOGRAFIE ABDOMEN SUPERIOR250 lei
ECOGRAFIE PELVIS180 lei
ECOGRAFIE RENO-VEZICALĂ250 lei
ECOGRAFIE GENERALĂ300 lei
ECOGRAFIE TIROIDĂ180 lei
ECOGRAFIE SARCINĂ PRIMUL TRIMESTRU250 lei