5 iulie 2015

Examen radiologic

Radiografia este metoda de explorare radiologică care se bazează pe proprietatea razelor X de a impresiona emulsia filmelor radiografice, pe care le face capabile, după developare, să redea imaginea obiectului străbătut de fasciculul de raze X.

examen radiologic

Radiologia convențională a reprezentat prima metodă medicală de vizualizare a interiorului unui organism viu, fără disecție. Primul premiu Nobel pentru fizică aplicată în medicină a fost primit de Wilhelm Conrad Roentgen. Au urmat și altele.

Fiind o consecință directă a marilor descoperiri din fizică la sfârșitul secolului XIX, ea nu și-a pierdut actualitatea nici astăzi, fiind de neînlocuit în ortopedie, pneumologie și alte specialități medicale.

Imaginea radiologică se formează având la bază proprietăţile razelor X de a se propaga în linie dreaptă, de a pătrunde şi a fi absorbite de organe şi ţesuturi, de a produce luminescenţa ecranului fluorescent sau fosforescent, de a impresiona filmul radiografic. 

Absorbţia inegală determină „relieful radiologic” constituit din nuanţe de umbră şi nuanţe de lumină (grade de opacitate şi grade de transparenţă), care creează contrastul natural între diferite organe şi ţesuturi având ca rezultat imaginea radiologică care redă forma acestor organe şi, de multe ori, structura ţesuturilor.

Ce este un examen radiologic la plămâni?

Radiografia toracică vizualizează plămânii, cordul mediastinul, coastele, sternul și coloana dorsală, fiind de cele mai multe ori suficientă pentru diagnostic. Se poate efectua fără substanţă de contrast sau se poate asocia şi cu substanţă de contrast efectuându-se radiografii în diferite incidenţe (AP, PA, profil, oblice etc).
Se fac radiografii toracice pentru a distinge leziunile mici şi pentru a avea documente comparative ale evoluţiei leziunilor pe care dorim să le urmărim. Pe filmul radiografic trebuie să se vadă desenul pulmonar dat de ramificaţia vaselor pulmonare.

La nevoie poate fi completată cu tomografia computerizată a toracelui sau ecocardiografia.

Oasele din corp se vizualizează și se analizează în urma unui examen radiologic, de cele mai multe ori nefiind nevoie de alte investigații. Traumatismele, bolile degenerative, tumorile, pot fi astfel diagnosticate.

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amanunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate.

 

Notă: Noul echipament performant al cabinetului de radiologie, va fi dat curând în folosință. Până atunci ne cerem scuze pentru disconfortul creat.