12 septembrie 2015

IRM

IRM – Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică (RMN)* este o procedură de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, minim invazivă  şi neiradiantă.

rmn2

IRM foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţă pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică. 

Scanarea IRM este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Aceasta investigaţie se poate face nativ sau cu substanţă de contrast, oferind informaţii preţioase în vederea obţinerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigaţia este o metodă total neinvazivă aparatul folosind câmpul magnetic care nu este dăunător. Substanţa de contrast fiind hipoalergenică și foarte uşor tolerabilă de organism.

În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii IRM, excepție făcând cazurile speciale, în care medicul solicită un anume regim alimentar înainte. La data programată pacientul va completa un chestionar specific. În unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

Pe perioada examinării, pacientul trebuie să renunţe la bijuteriile metalice sau proteza dentară, iar în cazul femeilor se recomandă să renunţe la machiaj. Pentru investigație, pacientul este așezat în poziție culcată, pe un suport special in tunelul aparatului, in mijlocul unui camp magnetic puternic. Protonii de hidrogen sunt aliniați iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de către operatorul IRM în jurul regiunii care trebuie examinată. Semnalul este apoi transmis mai departe către un calculator performant de la consola care face conversia acestui semnal în imagini. Dacă este necesar, pacientul va putea primi un set de căşti de protecţie în timpul investigaţiei, pentru a elimina disconfortul creat de zgomotul produs de aparat.

Această investigație este interzisă anumitor pacienți, cum sunt persoanele care au stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp, anumite implanturi dentare.

Pe perioada investigației veți fi supravegheat în permanență printr-o cameră video și un sistem interfon. Personalul Clinicii Radiologul vă va sta la dispoziție cu amabilitate și profesionalism pentru ca dvs să vă simțiti confortabil și examinarea să se desfășoare în cele mai bune condiții.

*Terminologia RMN – Rezonanța Magnetică Nucleară – a fost înlocuită cu IRM – Imagistică prin Rezonanță Magnetică – pentru a elimina confuzia și a nu lasă să se creadă că acest tip de investigație ar fi periculos datorită unor radiații nucleare.