5 iulie 2015

Osteodensitometrie

Osteodensitometria (DXA) este metoda de referință pentru determinarea densității minerale osoase și implicit a determinării existenței sau nu a osteoporozei.

 

septembrie

 

Osul prezintă trei componente structurale: o rețea proteică, în ochiurile căreia se află celule osoase și săruri de calciu care impregnează rețeaua de proteine. Conținutul de calciu al osului este maxim în jurul vârstei de 20 de ani, rămâne relativ staționar până spre 50 de ani, după care scade treptat. Momentul de cotitură este reprezentat de instalarea menopauzei, când se reduce drastic cantitatea de hormoni estrogeni care fixează calciul în os.

În consecință, densitatea minerală osoasă (conținutul de calciu al osului) scade după menopauză, fără a fi obligatoriu însă să se ajungă la osteoporoză. La bărbat osteoporoza apare în medie cu 10 ani mai târziu decât la femeie.

Cele mai frecvente fracturi pe oasele osteoporotice sunt: fractura tasare de corp vertebral, fractura de col femural și fractura distală de antebraț. De aceea, segmentele țintă pentru examinare DXA sunt coloana lombară si cele 2 șolduri. A treia regiune care poate fi examinată este treimea medie a antebrațului, dar această regiune este de obicei ținută ca rezervă în cazul imposibilității de a investiga coloana lombară sau șoldurile (de exemplu la pacientele cu proteză de șold sau tije metalice în coloană), și în cazul persoanelor supraponderale.

Examinarea DXA whole body, deși folosește aceeași tehnică și același aparat nu este folosită pentru determinarea densității minerale osoase, ci a procentului de grăsime din diferitele regiuni ale corpului, fiind o metodă directă și precisă spre deosebire de cele estimative folosite în mod frecvent de nutriționiști.

Procentul de grăsime este raportul dintre greutatea reprezentată de grăsimea unei persoane și greutatea totală a acesteia. Masa de grăsime este împărțită în grăsime esentială (cea care acoperă organele interne, aceasta fiind indispensabilă pentru supraviețuirea și funcțiile organismului) și grăsime acumulată. 

Poți apela la această investigație, pentru a afla exact procentul de grăsime corporală, înainte de a începe un program de dietă precum și după finalizarea lui. DXA este standardul de aur în determinarea procentelor de grăsime, masă musculară și apă din corp, fiind o procedură simplă, rapidă și non invazivă. Orice dietă sau program de fitness trebuie sa aibă ca punct de plecare această investigație.

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amănunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate.