24 august 2015

Mamografia

Mamografia reprezintă principala metodă de depistare a cancerului de sân la femeia de peste 40 de ani.

 

Examenul mamografic implică o doză mică de iradiere a sânului raportat la beneficiul adus de diagnosticare a unui potențial cancer. Datorită orientării fasciculului de raze X paralel cu axul corpului, iradierea se produce doar la nivelul sânului. În plus, fiind vorba de un strat relativ subțire de țesut moale, intensitatea fasciculului de raze X este redusă.

De-a lungul vieții unei femei sânul suferă o serie de modificări naturale, fiziologice, dependente de vârstă. Femeia tânără are un sân dens, care mamografic apare alb. O leziune, indiferent de natura ei este tot albă pe mamografie, astfel că nu vom avea un contrast suficient pentru diagnostic. În acest caz ecografia este investigația indicată.

Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de țesut fibroglandular din sân scade, paralel cu creșterea cantității de țesut gras. Țesutul gras este negru pe mamografie, realizând astfel un contrast suficient cu leziunile existente. De aceea, se recomandă mamografia ca investigație de primă intenție la femeile trecute de 40 de ani.

Mamografia nu a putut fi înlocuită de alte metode de explorare, fiind singura care permite vizualizarea focarelor de microcalcificări, semn precoce de cancer de sân. În situații speciale se pot face incidențe suplimentare, clișee cu compresie focală, clișee cu magnificație, etc. Tot mamografic se poate face localizarea prin stereotaxie a leziunilor, marcarea cu fir metalic a limitelor tumorii în vederea exciziei chirurgicale, etc.

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amănunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate. Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă.

Află aici informații despre ecografia mamară.