5 iulie 2015

Tomografie computerizată

Tomografia computerizată (CT) este metoda radio-imagistică prin care se obțin imagini detaliate ale structurilor anatomice normale și patologice, generate prin prelucrarea digitală a datelor obținute în urma scanării cu raze X a segmentelor corpului.

ct

Făcând o analogie, dacă prin radiologia convențională fotografiem un cozonac, tomografia computerizată localizează cu precizie fiecare stafidă din fiecare felie a cozonacului.

Deși doza de iradiere este mai mare decât cea produsă prin alte metode de investigație, calitatea imaginilor obținute, finețea detaliilor și capacitatea de diferențiere a diverselor structuri o face metoda de ales în explorarea majorității afecțiunilor tumorale, malformative sau traumatice de la nivelul capului sau trunchiului.

Substanța de contrast are rolul de a permite evidențierea mai netă a structurilor patologice (tumori, metastaze), precum și a vaselor de sânge. În funcție de  momentul scanării se pot obține detalii extrem de fine care permit punerea diagnosticului de precizie. Singura contraindicație majoră este la pacienții cu alergie la iod, deoarece substanța de contrast conține iod.

Decizia administrării substanței de contrast este a radiologului, care după ce analizează imaginile obținute la scanarea nativă, poate, în funcție de patologie și particularitățile cazului, să hotărască dacă este oportună injectarea.

Consultația radio-imagistică este recomandată pentru o explicare amănunțită a rezultatelor investigațiilor efectuate. Pentru orice investigație este necesară o programare prealabilă.

Important: citește aici, articolul despre pregătirea pentru tomografia computerizată!

TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂ
 
CT cerebral nativ250 lei
CT regiune gât nativ250 lei
CT torace nativ300 lei
CT abdomen nativ300 lei
CT pelvis nativ300 lei
CT coloană vertebrală nativ/segment250 lei
CT membru/segment membru nativ200 lei
CT cerebral cu substanță de contrast550 lei
CT regiune gât cu substanță de contrast550 lei
CT torace cu substanță de contrast600 lei
CT abdomen cu substanță de contrast550 lei
CT pelvis cu substanță de contrast600 lei
CT coloană vertebrală cu substanță de contrast/segment600 lei
CT membru cu substanță de contrast / segment membru550 lei
CT ureche internă400 lei
Uro CT450 lei
FILM SUPLIMENTAR CT15 lei
CONSULTAȚIE A DOUA OPINIE250 lei
Substanță de contrast 50 ml100 lei
Substanță de contrast 100 ml200 lei
(1 film/regiune este inclus în investigație)